410 berichten.
Ik verdiep me op 't moment in twee boeken die zich afspelen in die kant van de wereld, "Snow Country" en "Le Testament Français" dus ik kon helemaal inkomen met 't sentiment van dit gedicht, vooral de laatste regel. Ik lees ook altijd graag iets dat zich afspeeld in de kou, hier in 't hete Melbourne .
Hieronder de reacties op het gedicht van week 47:
Hamelink-Hercules Seghers
Hamelink-Hercules Seghers
Een fascinerend gedicht! De vervanging van ‘gigant' door ‘Gyges' roept vragen op. Gyges is ook de naam van de herder die in Plato’s Politeia gebruik maakt van een ring die hem onzichtbaar maakt. De vraag die Plato aan de orde stelt is of rechtvaardigheid afhankelijk is van sociale controle (mensen zien wat je doet of nalaat) of van binnenuit, om zichzelfs wil, moet worden nagestreefd (dus ook als men onzichtbaar is voor anderen).
Wat een knoert van een gedicht, zo sterk en zo beeldend! Wat een trefzekere taal. Ik vind alle strofen prachtig, maar vooral de laatste strofe spreekt mij aan. Trefzeker wordt een verbinding tussen grafische kunst en archeologie gelegd: "eenvoud" (in de zin van terugbrengen tot essentie) en "schaal" (voor ons te ervaren).
Anke
Anke
Hieronder de reacties op het gedicht van week 46:
Blaman-Androgyne
Blaman-Androgyne
Beetje een late reactie maar ik vind het een erg sterk gedicht en ook het woord "maanlichtwak" goed gevonden!
Enkele posts hieronder de reacties op het gedicht van week 40:
Evenhuis-Knoopenschrift
Evenhuis-Knoopenschrift
Hieronder de reacties op de nieuwskrant 2021-1
Mooie, informatieve nieuwsbrief. Een aanvullinkje: niet allen Fauté zette teksten van Van Lerberghe op muziek. Ook onze eigen Diepenbrock heeft een tekst van hem getoonzet: het zeer mooie Berceuse voor sopraan, cello en piano. De moeite!
Heel mooi, zoals het 'hoekig hart' zich berustend laat binden in zachtheid en mysterie.
Hieronder de reacties op het gedicht week 39:
Heinsius- Als ik in liefde ben...
Heinsius- Als ik in liefde ben...
Wat een boeiend en knap gedichtje! Ik ken Daniel Heinsius als befaamd classicus, ik ben zelf Leids classicus, maar deze kant van hem kende ik niet. Dank!
Hieronder de reacties op het gedicht van week 36:
Monach-automatergon 72-9
Monach-automatergon 72-9
Verrassend, ècht iets anders. De gedachtegang van "het voorwendsel" is een leuke, vind ik.
Hieronder de reacties op het gedicht van week 35-2021:
Last-Aan de muziek
Last-Aan de muziek
Wat een opmerkelijk gedicht! Ik moest meteen denken aan twee liederen: ‘An die Musik’ van Schubert, op een tekst van von Schober, en 'Auf Flügeln des Gesanges’ van Mendelssohn, op tekst van Heine. Last moet ze gekend hebben. In elk geval is dat hoe ik naar het gedicht luister, want het is ook een klankervaring. Bij Schuberts ‘An die Musik komt onmiddellijk ontroering. Ik denk aan Elly Ameling die het op haar afscheidsconcert zong. Vanavond geeft ze een masterclass op tv. Dank voor het gedicht!
Dag Bert, ik probeer altijd de naam van de dichter te raden voor ik naar de ondertekening kijk, maar nimmer zat ik er zo ver vanaf als vandaag. Bij Jef Last had ik me wat stoerdere poëzie gedacht. Uit je toelichting begrijp ik dat het hier om een experiment gaat?
Hieronder de reacties op het gedicht van week 33:
Multatuli-Ik weet niet...
Multatuli-Ik weet niet...
Soms word ik aangenaam verrast door een gedicht dat ik nog niet ken.
Dank voor Multatuli's 'Ik weet niet waar ik sterven zal. [...]' Ik heb het werk met verstilde bewondering gelezen.
Dank voor Multatuli's 'Ik weet niet waar ik sterven zal. [...]' Ik heb het werk met verstilde bewondering gelezen.
Hieronder de reacties op het gedicht van week 32:
Salomons-Verlangen
Salomons-Verlangen